Supermaan!

Ik was vanochtend getuige van een bijzonder verschijnsel aan de sterrenhemel. Tussen 4.11 en 5.23 uur was een totale maansverduistering zichtbaar: de volle maan bewoog toen door de schaduw van de aarde.

Tijdens zo’n eclips is de maan niet helemaal onzichtbaar, maar heeft hij een oranjerode kleur. Via de aardse dampkring komt er namelijk toch nog een beetje rood verkleurd zonlicht op de maan terecht. Pas op 27 juli 2018 is vanuit Nederland opnieuw een totale maansverduistering te zien.
Bijzonder

De maansverduistering van 28 september is bijzonder omdat de maan die nacht vanwege zijn ellipsvormige baan extra dicht bij de aarde staat: 356.876 kilometer in plaats van de gemiddelde 384.400 kilometer – de kleinste afstand van 2015. In de volksmond spreekt men van een supermaan: de volle maan is aan de hemel 7 procent groter en 14 procent helderder dan gemiddeld.